Karp w galarecie

Karp w galarecie to jedno z tradycyjnych i bardziej znanych dań wigilijnych. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Obecnie można kupić karpia pokrojonego. Jeśli jednak będziecie sami przygotowywać rybę, to możecie posłużyć się kilkoma radami Tanio-Szybko-Smacznie:

  • przed tzw. sprawieniem karpia należy polać obficie wrzątkiem – ułatwi to oczyszczenie ryby z łusek
  • żeby karp nie wyślizgiwał się z rąk dobrze jest wcześniej posypać go solą
  • karpia należy gotować w wywarze ze sporą ilością pietruszki i cebuli, wtedy nie zżółknie
  • zapach ryby można usunąć z rąk myjąc je cytryną lub mocząc w słonej wodzie.

Mięso karpia zawiera niewiele tłuszczu, ale znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalne białko i witaminy. Co ciekawe, zawartość witamin zależy od wieku karpia, jak i od pory roku, w której został złowiony. Karp odławiany w przedświątecznym okresie ma ich najwięcej.

Karp w galarecie_07a

Składniki (ok. 6 porcji):

  • 1 kg karpia pokrojonego w tzw. dzwonko
  • jarzyny do wywaru warzywnego (marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula)
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu, sól do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (wykorzystana Nordis Marchewka z groszkiem)
  • 6 łyżeczek żelatyny.

Karp w galarecie_01a

Jarzyny oczyszczamy i myjemy. Zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy warzywa do miękkości (ok. 30 minut). Z wywaru wyjmujemy jarzyny, a wkładamy rybę i natkę pietruszki.

Karp w galarecie_02a

Gotujemy ok. 10 minut. Kawałki karpia powinny być miękkie. Wtedy wyjmujemy  je i odkładamy na bok. Pozostały wywar przecedzamy na durszlaku i, ewentualnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w pozostałym, gorącym wywarze.

Do przygotowanej salaterki wkładamy ugotowany wcześniej groszek, marchewkę, pokrojone w plasterki jajko oraz porcje ryby.

Karp w galarecie_03a

Całość zalewamy przestudzonym wywarem i zostawiamy do zastygnięcia.

Karp w galarecie_08a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>