Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich

W chłodniejsze dni potrzebujemy bardziej kalorycznych posiłków. Poniższe danie należy do tych bardzo sycących i, dodatkowo, rozgrzewających. Karkówka to mięso, które dość szybko staje się miękkie. Aromatyczny cynamon wraz ze śliwkami nadają jej niepowtarzalny smak. Do przyrządzenia dania potrzebne są w zasadzie dwa składniki i garść przypraw.

Dodatkiem do karkówki może być ryż, makaron lub kluski śląskie. Przy zastosowaniu klusek mrożonych czas przygotowania takiego obiadu to max. 45 minut.

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym_03a

Składniki ( ok. 4 do 6 porcji) :

  • ok. 1 kg karkówki
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 średni liść laurowy
  • parę ziarnek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania klusek (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym_01a

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron cynamonem, solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia.

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wrzątku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Do karkówki dodajemy również pokrojone w małe kawałki śliwki i dusimy pod przykryciem aż do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec możemy odkryć garnek, aby woda odparowała i sos się zagęścił.

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy z karkówką. Tanio, szybko, smacznie!

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>