Karkówka w sosie piwno-piernikowym

Poniższa potrawa może się podobać obu płciom. Z jednej strony jest bardzo sycąca i zawiera zawiera piwo, zaś z drugiej kusi smakiem pierniczków. Nawet jeśli nie skusimy się na dodatek pierniczków, to warto pamiętać, że karkówka świetnie smakuje z kluskami śląskimi oraz czerwona kapustą.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4-5 osób

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_05a

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny mrożonej (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 250 ml piwa jasnego
  • ok. 50 g pierniczków
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_01a

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_02a

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_03a

Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_04a

Całość dusimy aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Kluski śląskie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Kluski rozkładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy z mięsem.

Karkówka w sosie piwno-piernikowym_06a