Dania główne,  Obiad

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym z kopytkami

Powoli robi się chłodniej i czas na potrawy, które dają więcej energii. Bohaterem tego wpisu nie jest jednak karkówka, czy kopytka, ale wystepujący w przepisie sok pomidorowy. Stanowi on doskonały dodatek do potraw. Może być składnikiem zup, które będą – co może zaskoczyć – bardziej esencjonalne, niż te zrobione na bazie koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów, zapiekanek czy risotto. W poniższym przepisie sok został wykorzystany jako marynata i jednocześnie sos, w którym dusi się pyszna karkówka.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: do 1 godziny 20 minut
Porcja: 5-6 osób

Karkówka w pomidorowym sosie_04a

Składniki:

  • 80-90 dkg karkówki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże liście bazylii
  • oregano, sól, pieprz do smaku
  • 1 litr soku pomidorowego
  • kopytka lub kluski śląskie (wykorzystane Nordis kopytka).

Karkówka w pomidorowym sosie_01a

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 1,5 cm plastry. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Liście bazylii siekamy na mniejsze części. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy część posiekanej cebuli, czosnku, liście bazylii i przekładamy plastrami karczku, na których układamy kolejna warstwę cebuli, czosnku i bazylii, i znowu przekładamy plastrami mięsa.

Karkówka w pomidorowym sosie_02a

Kiedy wszystkie warstwy będą już ułożone, zalewamy całość sokiem pomidorowym i lekko podważamy widelcem każdą ze stron tak, aby sok dostał się do każdego plastra.

Karkówka w pomidorowym sosie_03a

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub przygotowujemy wieczorem i wstawiamy na całą noc. Po wyjęciu z lodówki karkówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 20 minut lub dusimy w głębokim rondlu o grubym dnie przez ten sam czas. Przed podaniem należy sprawdzić, czy mięso jest miękkie.

W międzyczasie przygotowujemy kopytka. Do 2-3 litrów osolonej i wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zamrożone kopytka. Przypominam, że do wody można dodać odrobinę masła lub oleju, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka i mięso dzielimy na porcje i polewamy sosem pomidorowym.

Karkówka w pomidorowym sosie_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *