Jajka faszerowane pastą z groszku

Jajko to oczywiście tradycyjny symbol Świąt Wielkanocnych. Razem z zielonym groszkiem, który reprezentuje dominujący kolor tej pory roku symbolizują rodzenie się nowego życia i nadchodzącą wiosnę. Praktyczna rada: jeśli chcemy ładnie obrać jajka, to powinniśmy gotować je w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Wtedy błonka na jajku odejdzie bez problemu.

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku_03a

Składniki (8 połówek):

  • 4 jajka
  • 60 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 gałązki koperku
  • sól, pieprz do smaku.

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku_01a

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Jajka kroimy na pół gładkim nożem i wyjmujemy żółtko. Groszek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy. Żółtka, groszek i majonez miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku.

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku_02a

Masę nakładamy w miejsca po żółtkach za pomocą rękawa cukierniczego i posypujemy posiekanym koperkiem. Tanio, szybko, smacznie i, na dodatek, elegancko!

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku_04a

 

Przepis bierze udział w akcjach kulinarnych „Wielkanocne Smaki – edycja IV” i „Jajka na Wielkanoc”.
Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>