Jajecznica w grzance

Jak urozmaicić jajecznicę, najbardziej powtarzalne danie świata? Potrzebna do tego jest szklanka, nieco chleba i trochę mrożonej włoszczyzny, np. takiej która została nam dnie torebki z mrożonką. Reszta to już gra naszej wyobraźni, ponieważ smak takiego śniadania lub kolacji daje się łatwo modyfikować na wiele sposobów, zależnie od naszej fantazji kulinarnej.

Jajecznica w grzance_05a

Składniki (4 kromki): 

  • 4 kromki pieczywa (wykorzystano pieczywo pełnoziarniste)
  • 2 jajka
  • 100 g mieszanki warzywnej (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • świeże listki bazylii i kolendry
  • 4 plasterki boczku
  • sól i pieprz do smaku.

Jajecznica w grzance_01a

Kromki chleba układamy na deseczce i za pomocą małej szklanki lub słoiczka wycinamy w ich środkach koła.

Jajecznica w grzance_02a

Zmrożoną mieszankę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok. 2 minuty.

Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy podsmażoną mieszankę warzywną, posiekane liście bazylii i kolendry, sól, pieprz, czerwoną paprykę i całość mieszamy. Oczywiście z przyprawami możemy eksperymentować dla osiągnięcie najbardziej odpowiadającego smaku.

Jajecznica w grzance_03a

Na patelni układamy kromki i wlewamy masę jajeczną do otworów wyciętych w kromkach chleba. Podsmażamy z jednej strony. Kiedy jajko się zetnie przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Każdą porcję warto podać z podsmażonym plastrem bekonu.

Jajecznica w grzance_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>