Jabłka zapiekane

Zapiekane jabłka to typowo jesienna potrawa. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego ciepłego i aromatycznego deseru. W poniższej propozycji  wykorzystany został mrożony ryż z owocami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Jako alternatywę można ugotować pół torebki ryżu w niewielkiej ilości osolonej wody wraz z garścią pokrojonych moreli i rodzynek. Tak przygotowany ryż przecedzamy potem na sitku.

Jabłka zapiekane_05a

Składniki (4/5 porcji):

  • 4/5 dużych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • masło do posmarowania skórki jabłek
  • 200 g mrożonego ryżu z owocami (wykorzystane Nordis Kids Ryż z owocami)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • pół łyżeczki cynamonu.

Jabłka zapiekane_01a

Jabłka myjemy, odkrawamy górę wraz z ogonkami i wydrążamy. Wnętrze jabłek skrapiamy sokiem z cytryny, a skórkę smarujemy masłem – dzięki temu skórka będzie miała połysk i nie popęka.

Jabłka zapiekane_02a

Mrożony ryż wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 4 minut i odcedzamy na sitku. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i dodajemy serek homogenizowany. Masę mieszamy razem z ostygłym ryżem i cynamonem.

Jabłka zapiekane_03a

Słodkim farszem wypełniamy wnętrza jabłek i przykrywamy je „czapeczkami”.

Jabłka zapiekane_04a

Jabłka wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Tanio, szybko, smacznie!

Jabłka zapiekane_07a

Jabłka zapiekane_08a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>