Jabłka w cieście francuskim

W sezonie jesienno-zimowym warto spożywać produkty, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.Jednym z takich produktów są ogólnie dostępne jabłka. Zawierają one cynk,który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T. Te białe krwinki, niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, dzięki czemu organizm zazwyczaj sam radzi sobie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny dzięki jabłkom ulega również poprawie dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Jedzmy więc jabłka gdyż ok. 70% odporności zależy od właściwego składu jelit.

Jabłka w cieście francuskim to rodzaj jabłek pieczonych. Nie są one co prawda niczym faszerowane, jednak w połączeniu z kruchym ciastem francuskim i kremowymi lodami dają wyjątkowe wrażenia smakowe.

Pora: deser
Rodzaj dania: jabłko w cieście
Czas przygotowania: do 5 minut
Czas pieczenia: do 25 minut
Porcja: 7-8 osób

Jabłka w cieście francuskim_04a

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
  • 7/8 jabłek średniej wielkości
  • 1 łyżeczka miodu

Jabłka w cieście francuskim_01a

Do podania:

  • lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)

Jabłka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy rulon na ok. 1 cm paski, bez zdejmowania papieru. Otrzymamy ok. 14 – 16 „ślimaczków”.

Jabłka w cieście francuskim_02a

Każde z  jabłek wbijamy na patyczek (dzięki temu łatwiej będzie się nam nawijało na nie ciasto francuskie). Skórkę jabłek smarujemy miodem, a następnie nawijamy na nie pasy ciasta francuskiego (po dwa „ślimaczki” na jedno jabłko). Jabłko powinniśmy owinąć z każdej strony tak, aby pasy ciasta nie zsunęły się podczas pieczenia. Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto francuskie powinno być zrumienione, a jabłka miękkie w środku. Ważne jest aby włożyć jabłka do nagrzanego piekarnika- tylko wtedy ciasto francuskie upiecze się i ładni rozwarstwi. Każde jabłko podajemy z gałką lodów.

Jabłka w cieście francuskim_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>