Imbirowa marchewka z groszkiem

Imbir najczęściej kojarzy się nam z rośliną leczniczą. Rzeczywiście, długo stosowano był do leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Dziś powszechnie znana jest jego uniwersalność i właściwości wspomagające leczenie wielu różnych dolegliwości. Ale imbir to także lekko ostra przyprawa i w tym przypadku pełni taką właśnie rolę, odświeżając i nadając nowy ton klasycznemu dodatkowi, jakim jest marchewka z groszkiem. Modyfikując smak tego dodatku możemy zmienić smak całej serii potraw, ponieważ marchewka z groszkiem podawana jest do mięs gotowanych, pieczonych, duszonych, jak i do ryb.

Imbirowa marchewka z groszkiem_04a

Składniki (4-6 porcji):

  • 450 g mrożonej marchewki i groszku (użyte Nordis marchewka z groszkiem)
  • ok. 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu.

Imbirowa marchewka z groszkiem_01a

Mrożoną mieszankę warzywną wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu podsmażamy posiekany wcześniej imbir. Należy uważać, aby nie przypalić imbiru. Zrobi się wtedy gorzki i osiągniemy efekt odmienny od zamierzonego.

Imbirowa marchewka z groszkiem_02a

Dodajemy warzywa, a po chwili dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy i dodajemy miód.

Imbirowa marchewka z groszkiem_03a

Całość dusimy jeszcze ok. 2 minuty.

Imbirowa marchewka z groszkiem_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>