Gulasz i pyzy ziemniaczane

Gulasz wieprzowy z pyzami ziemniaczanymi to połączenie bardzo syte. Wprawdzie trudno powiedzieć, że to najszybsze danie opisane na tym blogu, ale z całą pewnością smaczne i tanie oraz, wbrew pozorom, bardzo proste. Opisany poniżej przepis zamknął się w kwocie 6,8 zł na osobę. Mięso wieprzowe kupione za 20 zł/kg, sześć cebul ok. złotówki, koncentrat pomidorowy 1,7 za puszeczkę i pyzy ziemniaczane 4,5 zł / 450 g.

Gulasz możemy przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wołowego. Jako, że zagęszczamy go tylko cebulą (nie trzeba dodawać mąki), należy pamiętać o jednej prostej zasadzie. Do wersji z wołowiną cebulę kroimy w piórka, ponieważ to mięso dłużej się dusi. Cebulę pociętą w kostkę dodajemy do mięsa wieprzowego.

Gulasz wieprzowy i pyzy ziemniaczane

Składniki (ok. 4 porcje):

  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych (ok. 4,50 zł)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (na gulasz nadaje się karczek, łopatka i golonka)
  • 300 g cebuli (ok. 6 średnich cebul)
  • 3 łyżki oleju
  • sól, biały pieprz, sproszkowana czerwona papryka
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie majeranku i tymianku.
DSC_3416_a

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (w przypadku gulaszu z wołowiny w piórka). Mięso myjemy i kroimy w 4 cm kostki.

W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy jeszcze kilka minut.

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i mieszamy.

DSC_3440_a

Dodajemy je do cebuli, mieszamy i dusimy pod przykryciem tak długo, aż puści sok.

Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wywar.

DSC_3447_a

Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zasmażamy.

Dolewamy tyle gorącej wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 75 minut. Podczas duszenia często sprawdzamy czy mięso jest już miękkie.

Na 10 minut przed końcem duszenia przyprawiamy gulasz tymiankiem, majerankiem; ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz podajemy na gorąco z ugotowanymi przed podaniem pyzami.

Do 2, 3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.

Gulasz wieprzowy i pyzy ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>