Bez glutenu,  Deser

Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi

Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką rabarbarowo – truskawkową.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser
Czas chłodzenia: 6 godzin
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Galaretka rabarbarowo-truskawkowa z lodami waniliowymi

Składniki:

  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml grenadyny
  • 50  g brązowego cukru
  • 80 g rabarbaru (umytego i obranego)
  • 80 g truskawek (umytych i bez szypułek)
  • ok. 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lub startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka żelatyny.

Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1 cm x 0,5 cm. Truskawki kroimy na 4 części lub 8 (jeśli są duże).

Sok mieszamy z grenadiną, cukrem, imbirem. Podgrzewamy przez chwilę mieszając aż cukier się rozpuści i dodajemy kawałki rabarbaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty i dodajemy truskawki. Gotujemy jeszcze 1 minutę i zestawiamy z ognia.

Żelatynę wsypujemy do filiżanki z 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy parę sekund aż się namoczy. Dodajemy do jeszcze ciepłego soku z rabarbarem i truskawkami i mieszamy do rozpuszczenia.

Do każdej foremki (każda ok. 100 ml pojemności) wlewamy odrobinę grenadiny tak, aby warstwa przykryła dno i wkładamy wyjęty łyżką cedzakową rabarbar i truskawki. Wlewamy chłodny płyn i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.

Przed galaretek wyjęciem wkładamy na chwilę foremki do wrzącej wody, aby łatwiej było je wyjąć. Podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi truskawkami.

Galaretka rabarbarowo-truskawkowa z lodami waniliowymi

Galaretka rabarbarowo-truskawkowa z lodami waniliowymi

komentarze 2

Skomentuj Małgorzata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *