Dodatki,  Obiad,  Sałatki i surówki

Fasolka szparagowa z migdałami

W poszukiwaniu oryginalnych smaków – wbrew pozorom – nie musimy ani daleko szukać, ani długo nad nimi pracować. Wystarczy sięgnąć do zamrażarki po fasolkę szparagową, migdały i dwie przyprawy. Przygotowanie opisywanego tutaj dodatku do obiadu zabiera dosłownie parę minut. Wymagana jest odrobina czujności, żeby fasolka nie była zbyt miękka po wyjęciu z wody i nie należy przesadzać z chilli. W tym wypadku zacznijmy od szczypty tej przyprawy, co pozwoli zachować smakowy balans pomiędzy papryką i migdałami. Jeśli uznamy, że rzeczywiście potrzebujemy więcej mocy i nadal wyraźnie czujemy smak migdałów – możemy dodać kolejną szczyptę lub więcej. Smacznego!

DSC_0063_a

Składniki:

  • 250 g mrożonej fasolki szparagowej
  • garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli.

DSC_0057_a

Mrożoną fasolkę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy parę minut tak, aby była jędrna. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dosypujemy paprykę, chili i płatki migdałowe.

DSC_0061_a
Oliwa, papryka i płatki migdałowe.

Podsmażamy wszystko na małym ogniu, aby nie spalić płatków. Fasolkę polewamy paprykowo-migdałowym sosem.

Przepis został zgłoszony do aukcji “Fasola w letniej odsłonie”

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *