Domowa szynka pieczona

Domowa wędlina smakuje i wygląda lepiej, niż te ze sklepu. Można ją zjeść jako dodatek do kanapki, ale grubo ukrojony, soczysty plaster jest świetnym mięsem obiadowym. Spróbujcie sami!

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut na każdy kilogram mięsa
Porcja: 4-6 osób

Domowa szynka_01a

Składniki na marynatę (na 2 kg mięsa):

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina lub octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 4 ziarenka jałowca i ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • ok. 1 kg szynka wieprzowa
  • kluski śląskie lub ziemniaki (wykorzystano Nordis Kluski śląskie)

Szynkę myjemy, osuszamy i obkładamy liśćmi laurowymi. Składniki marynaty mieszamy w misce i umieszczamy w niej szynkę. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.

Na następny dzień szynkę wraz z marynatą przekładamy do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego. Rękaw zawiązujemy, a naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Obowiązuje zasada pieczenia przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy szynka jest upieczona, wystarczy nakłuć ją szpilką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypływający sok będzie przezroczysty, to mięso jest gotowe.

Domowa szynka_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>