Deser z moreli w cieście z lodami

Powoli wieczory stają się chłodniejsze, ale wciąż jest bardzo ciepło. Można dzięki temu sięgnąć po innego rodzaju dania, np. takie, które dostarczają nam już więcej energii, niż w okresie największych upałów. W dalszym ciągu warto schładzać deser dodając do połączeniu owoców i ciasta gałki lodów.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4-6 osób

Deser z moreli w cieście i lodów_03aDeser z moreli w cieście i lodów_02a

Składniki:

  • ok. 15 moreli (twardych)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 8 dużych łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • szczypta soli.

Do podania:

  • cukier puder
  • lody waniliowe/śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Za pomocą miksera mieszamy jajko, mleko, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (możemy dodać więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie).

Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Połówki owoców zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim i rozgrzanym oleju. Żeby nie wykorzystywać zbyt wiele oleju można smażyć w niewielkim rondelku. Morele odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Deser podajemy posypany cukrem pudrem – koniecznie z dodatkiem gałki lodów.

Deser z moreli w cieście i lodów_01a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>