Obiad na szybko z soczewicy

Aż trudno uwierzyć, ale soczewica była uprawiana na ziemiach polskich już w neolicie i jest jednym z pięciu najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie!

Jako nacja jesteśmy doskonale przystosowani do jedzenia soczewicy. To jedna z naszych prastarych potraw i organizmy Polaków powinny z łatwością ją „rozpoznawać”. Jej ziarna zawierają dużo kwasu foliowego i witaminy B1. Dzięki temu doskonale wpisują się do menu kobiet w ciąży. Dodatkowo zawierają błonnik ułatwiający trawienie i wiele minerałów. W 2006 roku amerykański magazyn „Health” uznał soczewicę za jeden z pięciu najzdrowszych produktów na świecie. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.

Skorzystałam z jeszcze innej zalety soczewicy – nie trzeba jej namaczać, jak np. grochu i gotuje się ją znacznie krócej. W ten sposób przyrządzenie soczewicy, w połączeniu z mrożoną mieszanką warzywną, pozwala na bardzo szybkie przygotowanie solidnego i oryginalnego obiadu.

DSC_4305_a

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 1,5 litra wody
  • 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (użyłam mrożonej zupy grzybowej)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  • parówki (użyłam parówek robionych z szynki, które zawierają 90% mięsa).

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym (nie przypala się tak jak zwykłe masło) lub na oleju. Soczewicę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż nie będzie w niej białego osadu i dorzucamy do cebuli.

Soczewicę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż nie będzie w niej białego osadu i dorzucamy do cebuli.

Podsmażamy razem ok. 3 minut i wlewamy gorącą wodę. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy mieszankę warzywną i gotujemy ok. 15 minut tak, aby wszystkie warzywa oraz soczewica były miękkie.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Sól oraz pomidory wydłużają czas gotowania soczewicy. Dlatego dodajemy je na końcu.

.Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane wcześniej i pokrojone parówki.

Danie jednogarnkowe z soczewicy

One thought on “Obiad na szybko z soczewicy

  1. Świetne, muszę wypróbować! Akurat fajnie, że mięso wcześniej nie występuje tylko na samym końcu się go dodaje. Ja nie jem mięsa, więc zjem bez parówek, a mężowi mogę dorzucić i oboje będziemy zadowoleni :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>