Dania główne,  Obiad

Curry z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami

Czy wiecie,że mleko kokosowe to coś innego niż mleczko kokosowe? Mleko kokosowe to tzw. bielmo jądrowe wypełniające wnętrze orzecha kokosowego. W początkowym stadium rozwoju orzecha bielmo to ma postać przezroczystej wody, natomiast w miarę dojrzewania osadza się ona na wewnętrznych ściankach tworząc delikatny biały miąższ zwany koprą. Mleczko kokosowe, z kolei, otrzymuje się przez zalanie kopry gorącą wodą, zmiksowanie jej i odciśnięcie przez gazę. Ten biały płyn dobrze znamy – sprzedaje się go w puszkach i jest on popularnym składnikiem dań kuchni wschodnio-azjatyckich.

Pora: obiad
Rodzaj dania: curry
Czas przygotowania: do 40 minut
Porcja: 4 – 5 osób

Curry z kurczakiem_05a

Składniki:

  •  ok. 500 g fileta z kurczaka (wykorzystano kurczaka zagrodowego)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 3 pomidory
  • 2 płaskie łyżki curry
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 200 g szpinaku mrożonego w liściach ( wykorzystano Nordis Szpinak)
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka pietruszki lub kolendry (opcjonalnie).

Curry z kurczakiem_01a

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kurczaka i od czasu do czasu mieszając, mocno zrumienimy. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w plastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy.

Curry z kurczakiem_02a

Wsypujemy curry i krótko zasmażamy. Wlewamy mleczko kokosowe, śmietanę, 100 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy ok 10 minut.

Curry z kurczakiem_03a

Dodajemy rozmrożone liście szpinaku, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.Możemy posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry.

Curry z kurczakiem_04a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *