Cukinie faszerowane

Cukinia vel kabaczek to zamaskowana pod innym kolorem i kształtem dynia zwyczajna. Wyhodowano ją po raz pierwszy we Włoszech. Stąd nazwa „cukinia” od włoskiego słowa „zucchina”, co można zdeszyfrować jako „małą dynię”. Warzywo jest wprawdzie niskokaloryczne i ma małą wartość odżywczą, ale wygląda za to dobrze i podobnie smakuje.

Zaskakujące, że kabaczek nie kumuluje w sobie metali ciężkich! Nie wiadomo dokładnie jak to robi. Wiadomo natomiast, że potrafi pięknie rosnąć, lecz w pewnym momencie stopuje i zaczyna się rozkładać. Tak reaguje na brak zapylenia. Dzieje się tak w regionach, gdzie z powodu dużego zanieczyszczenia pestycydami i środkami grzybobójczymi wyginęły pszczoły. Śpieszmy się jeść cukinię. Faszerowaną.  

Cukinie faszerowane

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 150 g mieszanki mrożonej „Leczo” (wykorzystane Nordis Leczo)
  • 100 g szynki
  • ok. 50 ryżu (pół torebki)
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • starty ser żółty, np. mozarella
  • 1 szklanka bulionu warzywnego.

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy usuwając nasiona. Umieszczamy w brytfance lub dużym naczyniu żaroodpornym.

Cukinie faszerowane

W wydrążaniu cukini może nam pomóc gałkownica do lodów lub łyżka do melona.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, na sypko.
Cebulę i szynkę kroimy w kostkę.

Cukinie faszerowane

Cebula, szynka i leczo – gotowe na mariaż z kabaczkiem.

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulkę. Dodajemy szynkę i podsmażamy, aż się zrumieni. Dosypujemy zmrożone „Leczo” i dusimy jeszcze ok. 3 minuty do momentu kiedy warzywa staną się miękkie. Dodajemy ryż, mieszamy całość i doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Cukinie faszerowane

Do farszu dodajemy ryż.

Na dno „łódek”, które powstały po wydrążeniu cukini wlewamy odrobinę oliwy i posypujemy pieprzem. Następnie nakładamy farsz do środka i posypujemy startym żółtym serem.

Cukinie faszerowane

Farsz nakładamy do „łodek” i posypujemy startym serem żółtym.

Na dno brytfanki dolewamy bulion i wsadzamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 30 minut (grzać powinna wyłącznie dolna płyta). Po wyjęciu cukinie powinny być miękkie. Jeśli są twardawe można zostawić je jeszcze w piekarniku na kolejne 5-7 minut. Smacznego!

Cukinie faszerowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>