Clafoutis z ricottą, zielonym groszkiem i boczkiem

Clafoutis to francuski deser składający się z zapiekanego ciasta naleśnikowego z zanurzonymi w nim owocami (w oryginale czereśnie). Oczywiście istnieje wiele wariantów tego deseru. Także przekształcające to danie z deseru w kolację, śniadanie czy obiad. Ciasto naleśnikowe pasuje bowiem także do smaków wytrawnych. Ograniczająca w doborze smaków może być tylko inwencja kucharza.

Pora: obiad, śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: clafoutis, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4-6 osób

Clafoutis z zielonym groszkiem, ricottą i boczkiem_02a

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 100 g boczku
  • 100 g ricotty
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g startego sera gruyere
  • posiekanych liści mięty
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz do smaku.

Zmrożony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie i odcedzamy.

Jajka ubijamy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki z ricottą i mąką. Dodajemy pokrojony w małe paski boczek, śmietanę, ser, sól, pieprz i posiekane liście mięty i dobrze mieszamy.

Kokilki lub formy do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wkładamy groszek i zalewamy masą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli przygotowujemy clafoutis w jednej formie, to pieczemy je 40 minut.

Clafoutis z zielonym groszkiem, ricottą i boczkiem_03a Clafoutis z zielonym groszkiem, ricottą i boczkiem_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>