Ciasta i ciastka

Ciasto z knedli truskawkowych

Okres karnawału sprzyja frywolnej zabawie, którą można przenieść także na grunt kuchenny. Ciasto z wykorzystaniem knedli truskawkowych! Czemu nie? Podczas karnawału musi się dużo dziać. I dużo dzieje się w tym przepisie, choć jego wykonanie jest  dosyć proste.

Ciasto pyzowe_08a

Składniki (na małą blachę):

Ciasto:

  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko.

Masa:

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kakao do posypania
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 litr mleka

Dodatki:

  • 1 opakowanie knedli z owocami (wykorzystane Knedle z truskawkami Nordis).

Ciasto pyzowe_01a

Gotujemy knedle według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, z masłem i cukrem pudrem. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy.

Zimne knedle należy przepołowić na pół ostrym, gładkim nożem lub napiętą nitką. Połówki knedli układamy na cieście.

Ciasto pyzowe_02a

Ciasto pyzowe_03a

Budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy na mleku, a następnie wylewamy na knedle.

Ciasto pyzowe_04a

Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Śmietanę ubijamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ok. 4 łyżkami zimnej wody – tą mieszankę dodajemy do śmietany jeszcze zanim zrobi się twarda). Masę rozprowadzamy równomiernie na budyniu i oprószamy kakao.

Ciasto pyzowe_05a

Ciasto pyzowe_07a

Ciasto z knedli najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Po włożeniu ciasta do lodówki knedle zaczynają twardnieć i urok tego przepisu mija.

Ciasto pyzowe_09a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *