Ciasto bolognese

Tak, czasem zdarza się w kuchni błąd. Czy to oznacza, że jedzenie musi powędrować do kosza? Jeśli zostaniemy, np. obdarzeni rozgotowanym, bezkształtnym makaronem możemy przy odrobinie zachodu zamienić go w… ciasto w formę ciasta. Oczywiście, możemy też całkowicie świadomie użyć do tego celu nierozgotowanego makaronu, np. penne, kolanek, czy świderków. Danie jest podobne w smaku do spaghetti bolognese, ale do przygotowania tego „ciasta” makaron typu spaghetti jest nieprzydatny.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Porcja: 4 osoby

Ciasto bolognese_06a

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 opakowanie włoszczyzny, np. Nordis Włoszczyzna krojona w paski (450g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g makaronu (ugotowanego lub rozgotowanego)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty
  • 2 pomidory
  • 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
  • sól, pieprz do smaku.

Ciasto bolognese_01a

Cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone oraz włoszczyznę, mieszamy i całość dalej podsmażamy przez ok. 5 minut.

Ciasto bolognese_02a

Dokładamy przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. Wlewamy passatę, pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto bolognese_03a

Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami.

Ciasto bolognese_04a

W dużej, szerokiej misce mieszamy makaron z sosem i masą jajeczną.

Ciasto bolognese_05a

Całość przekładamy do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po wystudzeniu (inaczej „ciasto” nam się rozpadnie).

Ciasto bolognese_07a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>