Chłodnik buraczany

Na obiad, w upalne dni, nie ma nic lepszego niż zimna zupa, czyli chłodnik. Jednym z najbardziej tradycyjnych w naszej kuchni jest chłodnik botwinkowy. Kiedy już za późno na botwinkę warto skorzystać z zamrożonych buraczków z mieszanki „Barszcz ukraiński”. Przepis jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Przyniesie ochłodę w ciepły dzień i zachwyci swoją piękną barwą. Chłodnik ma również inne interesujące cechy. Starożytni Rzymianie uważali sok z buraka za afrodyzjak. Dziś wiadomo, że korzenie czerwonego buraka zawierają witaminy B complex i żelazo, które poprawiają kondycję naszej krwi, co pozytywnie wpływa na cały organizm.

Chłodnik buraczany

Składniki (2 porcje):

  • 200 g mrożonej mieszanki „Barszcz ukraiński”
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 0.5 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Koperek i szczypiorek siekamy, ogórek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Chłodnik buraczany

W garnuszku zagotowujemy szklankę osolonej wody i wrzucamy zmrożoną mieszankę. Gotujemy parę minut aż będzie miękka, dolewamy sok z cytryny i odkładamy na bok do wystygnięcia.

Do chłodnych warzyw dodajemy jogurt, ogórek, szczypiorek, koperek, wlewamy koncentrat buraczany i mieszamy.

Chłodnik buraczany

Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

Na talerzu układamy pokrojone na ćwiartki jajko i zalewamy chłodnikiem. Smacznego!

Chłodnik buraczany

One thought on “Chłodnik buraczany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>