Dania główne,  Obiad

Carbonara ze szpinakiem

Carbonara to rodzaj włoskiego dania, opartego na makaronie, boczku i żółtkach. Pochodzi z rejonów Lazio, a zostało stworzone najprawdopodobniej po II wojnie światowej, kiedy to włosi zaczęli jeść jajka i bekon, podobnie jak stacjonujący tam Amerykanie. Oryginalna włoska carbonara nie zawiera słodkiej śmietany. Sos oparty jest jedynie na jajku i startym serze pecorino. Istnieje wiele odmian tego dania. Do sosu dodawana jest śmietana, grzyby, czy warzywa takie jak zielony groszek lub brokuły. Do poniższej wersji carbonary został dodany szpinak i suszony majeranek.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 2-3 osoby

Makaron z boczkiem i szpinakiem a'la carbonara_05a

Składniki:

  • 250 g makaronu rurki lub świderki
  • 250 g boczku
  • 150 g mrożonego szpinaku w liściach (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 100 g tartego parmezanu/grana padano/coreggio
  • parę gałązek suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku.

Makaron z boczkiem i szpinakiem a'la carbonara_02a

Sos:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy (wykorzystano olej ryżowy).

Makaron z boczkiem i szpinakiem a'la carbonara_01a

Boczek kroimy w kostkę, wcześniej odcinając skórę. Rumienimy na patelni, dodajemy zmrożony szpinak i oprószamy suszonym majerankiem. Podsmażamy cały czas mieszając przez ok. 4 minuty i odkładamy na bok.

W dużym kubku mieszamy wszystkie składniki sosu.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente i odcedzamy zostawiając ok. 4 łyżki wody. Wraz z wodą wkładamy go do garnka, w którym się wcześniej gotował i dodajemy boczek ze szpinakiem oraz sos. Wsypujemy tarty parmezan i całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem.

Makaron z boczkiem i szpinakiem a'la carbonara_04a

Makaron z boczkiem i szpinakiem a'la carbonara_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *