Kiedy wyjątkowo się gdzieś spieszę, a mimo wszystko chcę zjeść coś zdrowego, wtedy przygotowuję ultra szybką zupę krem brokułową zainspirowaną przepisem z telewizyjnej serii “Makes it easy” Gordona Ramsay’a – jednego z najsłynniejszych kucharzy na świecie. Do jej zrobienia nie potrzebujemy ugotowanego wcześniej bulionu. Sekretem jej esencjonalnego smaku jest, według Gordona, woda, w której wcześniej gotowały się brokuły.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystane -Nordis Brokuły, ok. 5,80 zł)
sól morska.
Propozycja podania:
ser mozarella
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
słodka mielona papryka.
Do gotującej się i osolonej wcześniej wody wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy aż będą miękkie. Należy uważać, aby ich nie rozgotować.
Cedzakiem przekładamy brokuły do zbiornika blendera (lub osobnego naczynia, jeśli mamy blender ręczny). Dolewamy część wody, w której gotowały się brokuły (od ilości wlanej wody będzie zależeć gęstość zupy). Miksujemy. Zupę próbujemy, ewentualnie solimy i miksujemy jeszcze raz.
Gorącą zupę po wylaniu na talerz możemy przyozdobić serem mozarella, skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i mieloną papryką. Natychmiast zyska na urodzie.