Zupa krem – błyskawiczna brokułowa

Kiedy wyjątkowo się gdzieś spieszę, a mimo wszystko chcę zjeść coś zdrowego, wtedy przygotowuję ultra szybką zupę krem brokułową zainspirowaną przepisem z telewizyjnej serii „Makes it easy” Gordona Ramsay’a – jednego z najsłynniejszych kucharzy na świecie. Do jej zrobienia nie potrzebujemy ugotowanego wcześniej bulionu. Sekretem jej esencjonalnego smaku jest, według Gordona, woda, w której wcześniej gotowały się brokuły.

Zupa-krem brokułowa_02a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystane -Nordis Brokuły, ok. 5,80 zł)
  • sól morska.

Propozycja podania:

  • ser mozarella
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • słodka mielona papryka.

Do gotującej się i osolonej wcześniej wody wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy aż będą miękkie. Należy uważać, aby ich nie rozgotować.

Cedzakiem przekładamy brokuły do zbiornika blendera (lub osobnego naczynia, jeśli mamy blender ręczny). Dolewamy część wody, w której gotowały się brokuły (od ilości wlanej wody będzie zależeć gęstość zupy). Miksujemy. Zupę próbujemy, ewentualnie solimy i miksujemy jeszcze raz.

Gorącą zupę po wylaniu na talerz możemy przyozdobić serem mozarella, skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i mieloną papryką. Natychmiast zyska na urodzie.

Zupa-krem brokułowa_01a

Przepis został zgłoszony do aukcji „Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>