Ciasta i ciastka,  Deser

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z lodami waniliowymi

Ciasto bezglutenowe z polenty i mielonych migdałów w połączeniu z lodami to ciekawe doznanie smakowe, wynikające z połączenia wyraźnego, cytrusowego smaku ciasta z lekko kontrastowym, łagodnym smakiem lodów waniliowych.

Do tego dochodzi jeszcze specyficzny smak migdałów, które oprócz tego oferują wiele innych wartości, ponieważ wzmacniają odporność i chronią przed przeziębieniami. Powinny wpisać je do jadłospisu kobiety w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także matki karmiące piersią, ponieważ migdały korzystnie wpływają na laktację.

Nic, tylko szykować ciasto!

Ciasto zimowe_03a

Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru, plus 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 125 mielonych migdałów
  • 125 g polenty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy: z jednej otarta, z drugiej pocięta w wąskie paski
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn (odlewamy ok. 1 łyżki soku – potrzebny do  cytrynowego lukru)
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opakowanie lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe).

Ciasto zimowe_04a

Masło i cukier ubijamy mikserem na gładką masę i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy mielone migdały, polentę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i cytryn oraz otarte skórki i mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut. Kiedy ciasto będzie mieć złoty kolor wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia w foremce.

W między czasie kroimy skórkę pomarańczy na wąskie paski. Pamiętamy, aby przed otarciem skórek z cytrusów umyć je pod bieżącą wodą i wyparzyć. Obieramy pomarańczę i ostrym nożem usuwamy z wewnętrznej warstwy skórki białą część. Następnie kroimy skórkę w wąskie paski.

Ciasto zimowe_05a

Na małą patelnię wlewamy 2 łyżki wody oraz wrzucamy 2 łyżki cukru. Mieszamy na minimalnym ogniu, aż cukier rozpuści się i dorzucamy pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny do momentu aż będziemy mieć gładką masę.

Gotowe ciasto posypujemy skórką z pomarańczy i polewamy cytrynowym lukrem. Do każdej porcji dodajemy gałkę lodów waniliowych.

Ciasto zimowe_02a

Ciasto zimowe_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *