Bez glutenu,  Deser

Banany smażone w miodzie

Istnieje aż 300 gatunków bananów, ale na skalę masową uprawia się nieco ponad 20. Różnią się między sobą kształtem, wielkością, zawartością skrobi oraz kolorem skórki i miąższu. Generalnie można je jednak podzielić na dwie grupy – banany skrobiowe i deserowe. Te pierwsze jada się po upieczeniu lub ugotowaniu. Stanowią one podstawę wyżywienia najuboższych grup ludności, w niektórych rejonach Afryki i Ameryki. Deserowe odmiany można jeść na surowo, jednak świetnie smakują także zgrillowane, pieczone czy, tak jak w poniższym przepisie, smażone.

Pora: deser
Rodzaj dania: smażone
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 porcje

Szybki deser

Składniki:

  • wiórki kokosowe
  • 6 bananów
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 8 gałek lodów (wykorzystane Nordis Cadenza bakaliowe).

Za pomocą gałkownicy formujemy 8 gałek lodów i wkładamy je do zamrażarki na ok. 30 minut, aby stwardniały.

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni na lekko brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Banany obieramy i przecinamy na pół. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy 6 połówek bananów z obu stron (każdą stronę po 2 minuty). Przed końcem smażenia dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę soku z limonki. Pozostałe połówki bananów przygotowujemy w ten sam sposób.

Na talerzach rozkładamy po 3 połówki bananów i wszystkie posypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych. Kulki lodów wyjmujemy z zamrażalnika, obtaczamy w reszcie wiórków kokosowych i układamy obok bananów. Szybki deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *