Deser

Banana Split

Banana Split to deser wymyślony na początku ubiegłego wieku w USA. W wydaniu amerykańskim przybiera dziś wręcz monstrualne rozmiary. Pod zwałami bitej śmietany i lodów praktycznie znikają dające mu nazwę banany, a deser usiłuje ucieć z talerza.

Podany poniżej przepis jest zdecydowanie wersją europejską – zrównoważoną w kwestii proporcji. Dzięki temu deser jest bardzo elegancki. Podany z kawą parzoną po turecku, z dodatkiem śmietanki, będzie niezapomnianą kulminacją obiadu, czy podwieczorku.

Banana split_05_a

Składniki:

  • 4 gałki lodów Cadenza bakaliowych (ok. 3,60 zł)
  • 40 g pokruszonych orzechów (laskowych lub włoskich)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 małe banany (obrane i przecięte wzdłuż)
  • 50 ml rumu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kakao.
Banan split cukier puder i orzechy_a
Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 2-3 minut. Dodajemy cukier puder, mieszamy czekając aż się rozpuści i odstawiamy na bok.

Śmietankę ubijamy mikserem. Śmietanka jest gotowa do podania, kiedy tylko zacznie być sztywna. Jeżeli będziemy miksować zbyt długo, to mamy szanse na zrobienia własnego masła.

Na patelni rozpuszczamy masło razem z brązowym cukrem i przez 3 minuty cały czas mieszamy, aby cukier się nie przypalił. Dodajemy banany i delikatnie podsmażamy je przez ok. 5 minut (po 2,5 minuty na każdą ze stron).

Banan split - banany z cukrem_a
Wlewamy rum na patelnię i ostrożnie podpalamy. Kiedy alkohol się wypali banany są gotowe.

Wlewamy rum na patelnię i ostrożnie podpalamy. Kiedy alkohol się wypali banany są gotowe.

Sposób podania:

Na każdym talerzu umieszczamy 2 połówki bananów, 2 gałki lodów, kopiastą łyżkę śmietanki. Całość posypujemy orzechami i oprószamy łyżeczką kakao.

Banana split z kawa jako dodatkiem_a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *