Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Omlet z warzywami

Jajo zawsze należało do podstawowych produktów spożywczych, a bazujące na nich potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z mrożonymi warzywami można osiągnąć jeszcze ciekawsze i zarazem tanie potrawy.

Gwoli wyjaśnienia: jajko popadło swego czasu w niełaskę. W latach 70. dietetycy orzekli, że zwiększa poziom cholesterolu we krwi, co może grozić miażdżycą. Pogląd ten zmieniał się na przestrzeni lat, aż okazało się, że większy związek z miażdżycą ma nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, niż cholesterol zawarty w żółtkach. Wraca zatem pogląd (skąd my to znamy?), że jajka są zdrowe. Dostarczają różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Są źródłem witaminy B12, niezbędnej w organizmie do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza samodzielnie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem oraz wielu innych cennych składników.

Warto pamiętać, że WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi z kotletów, ciast, czy makaronów. Osoby z podniesionym poziomem cholesterolu już tylko do 2-3 tygodniowo.
DSC_1889a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię (ok. 5,40 zł)
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 4 jajka (umyte i sparzone)
  • 1 łyżka słodkiej śmietany, mleka lub wody
  • 40 g masła klarowanego
  • sól, biały pieprz do smaku.

Propozycja podania:

  • świeże listki bazylii
  • pomidorki koktajlowe zgrillowane na suchej patelni.

Na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem wsypujemy mrożone warzywa i podsmażamy na średnim gazie ok. 8 minut (aż grzyby zmiękną). Należy pamiętać, że wszystkie warzywa na patelnię należy podsmażać na odkrytej patelni, gdyż wtedy będą chrupiące i jędrne. Jeżeli przykryjemy patelnię, warzywa wchłoną zbyt dużo wody i mogą zacząć się rozpadać i w smaku staną się wodniste. Pod koniec podsmażania doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na bok.

DSC_1854a
Wybijamy jajka do miski i rozbełtujemy widelcem. Dodajemy mleko, śmietanę lub wodę oraz przyprawiamy solą i białym pieprzem. Całość mieszamy.
DSC_1867a
Rozpuszczamy połowę masła na dużej patelni (masło klarowane nie przypala się tak jak zwykłe masło). Wlewamy masę jajeczną i podgrzewamy na małym ogniu (średni palnik), aż zacznie się ścinać. Cały czas mieszamy powierzchnię omleta widelcem tak, aby nie uszkodzić jego dolnej warstwy.
DSC_1869a
Gdy omlet jest na wierzchu jeszcze wilgotny, kładziemy na niego warzywa tak, aby pół placka pozostało bez nadzienia.
DSC_1870a
Drugą połową nakrywamy część z warzywami. Lekko przyciskamy całość i zdejmujemy omlet z patelni.

Podajemy posypany świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Możemy dołożyć zgrillowane pomidorki koktajlowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *